De Brinkhof is de naam voor het vernieuwde dorpshuis in Wezep

Na maanden van renoveren is op zaterdag 8 april 2017 het vernieuwde dorpshuis in Wezep officieel geopend. Voorzitter Klaas van Ommen (Stichting Multifunctioneel Centrum Wezep) en wethouder Liesbeth Vos – van de Weg deden dit op passende wijze. Met het wegtrekken van een doek aan de gevel onthulden zij de nieuwe naam voor het dorpshuis. Vanaf nu mag het dorpshuis in Wezep ‘De Brinkhof’ genoemd worden.

Tijdens de opening was er voor de bezoekers gelegenheid om het dorpshuis van binnen te bekijken. Ook konden zij kennismaken met de verschillende organisaties die in het dorpshuis zijn gevestigd. De organisaties presenteerden zich ieder op hun eigen manier.

Aan het einde van haar toespraak bood Liesbeth Vos – van de Weg de aanwezigen een bloem aan. Een symbolisch gebaar: “Ik wens dat dit vernieuwde gebouw zich verder ontpopt als een echt maatschappelijk en dynamisch centrum, voor ieder wat wils. Sommigen komen hier om hulp te bieden, sommigen om hulp te vragen, weer anderen om te studeren of te sjoelen. Een ander alleen voor het lezen van de krant en het zien van mensen. Wat mij betreft wordt dit gebouw dus een bijzonder veelkleurig en veelsoortig boeket. Voor de één een tulp, voor de ander een narcis of een mooie bloesemtak. Een gebouw van en voor iedereen.”

Klaas van Ommen sloot in zijn toespraak hierop aan: “Er is maandenlang hard gewerkt aan de renovatie van het dorpshuis. We zijn erg trots op het resultaat. Het is een fantastisch gebouw dat echt uitnodigt om er te zijn; licht, open en gezellig. Het dorpshuis heeft nu ook een nieuwe functie binnen het dorp Wezep. Het is echt van de Wezepers. Alle faciliteiten zijn aanwezig om er samen een groot succes van te maken.”

Unanieme keuze

Vorig jaar heeft de gemeente een oproep gedaan aan alle inwoners van de gemeente Oldebroek om mee te denken over een nieuwe naam voor het dorpshuis. En er is goed meegedacht! De gemeente heeft heel veel inzendingen ontvangen. De jury, bestaande uit Gerrit Riezebos (SWO), Bert Michelsen (oud-bestuurslid Stichting Multifunctioneel Centrum Wezep), Liesbeth Vos – van de Weg (wethouder), Peter Zoombelt (projectleider verbouw dorpshuis) en Klaas van Ommen (voorzitter Stichting Multifunctioneel Centrum Wezep), heeft in februari een keuze gemaakt. De Brinkhof is een idee van Dirk Otten. De toelichting bij deze naam maakte dat de jury unaniem voor de Brinkhof heeft gekozen: “Oorspronkelijk was een brink een wat hoger gelegen grasland bij een boerderij of nederzetting. Op de Veluwe was de brink ook een grasland bij het dorp waarop men ’s avonds het vee dreef. Wanneer rondom de brink boerderijen en huizen werden gebouwd, kreeg die het karakter van dorpsplein. De naam de Brinkhof is een zinvolle naam voor een centraal gelegen plaats waar mensen elkaar ontmoeten. Het is naar mijn mening een bondige naam die snel zal inburgeren.”

De plek waar nu het dorpshuis staat heette vroeger De Brink volgens Dirk Otten. Dit is nog op oude kaarten terug te zien.